Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η διακήρυξη της Ανταρσία στα Χανιά








ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ



Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν σε περίοδο έντασης της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε., ΔΝΤ και συνέχισης της πολύπλευρης κρίσης του συστήματος. Επίθεσης που συνεχώς διευρύνεται σε μέτωπα και βάθος και επιδεινώνει δραματικά την κοινωνική κατάσταση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Οδηγεί στην αύξηση με ταχύτατους ρυθμούς της φτώχειας και της ανεργίας, στη μείωση των εισοδημάτων, στην αύξηση και στην  όξυνση  των κοινωνικών ανισοτήτων. Συνθλίβει τα όποια εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει δημιουργώντας συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα». Διαλύει τις δημόσιες παροχές παιδείας, υγείας, πρόνοιας και υποδομών, ιδιωτικοποιεί – εμπορευματοποιεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά (ενέργεια, νερό, επικοινωνία), εντείνει τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων και προωθεί την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
 Σε αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η εργατική τάξη με τους αγώνες της έχει σφραγίσει το κίνημα της αντίστασης και έχει σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της πλήρους εξαθλίωσης, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κλεισίματα και τις απολύσεις, της διάλυσης κάθε κοινωνικής δομής και υπηρεσίας. Από την ΕΡΤ μέχρι τους διοικητικούς των Πανεπιστημίων και από τη Χαλυβουργία και το ΜΕΤΡΟ μέχρι τους καθηγητές και τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε εργατικό χώρο φυσάει κόντρα. Οι εργάτες δεν είναι μόνοι τους. Πλήθος κινημάτων, οι αγρότες με τις επίμονες κινητοποιήσεις τους, οι πλατείες του 2011, τα κινήματα για τα διόδια, οι κινήσεις υπεράσπισης των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος από τα αρπακτικά της αγοράς, έχουν δημιουργήσει ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης στις πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι αυτή η αντίσταση που αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο για την επιβολή νέων μέτρων που ζητάει η τρόικα και μόνιμη πηγή κρίσης και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Μάχες δόθηκαν, όμως, και σε πολιτικό επίπεδο. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η στήριξη που αυτή απολάμβανε από την κυβέρνηση και τμήματα του κρατικού μηχανισμού δημιούργησε ένα πλατύ αντιφασιστικό κίνημα που κατόρθωσε να παίξει τεράστιο ρόλο στις εξελίξεις. Ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανάγκασε την κυβέρνηση να ρίξει στη φυλακή την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και σήμερα αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της. Οδηγεί τους μηχανισμούς που ως τώρα κάλυπταν τους φασίστες, όπως τα δικαστήρια, να επιβάλλουν μεγάλες ποινές στους δολοφόνους των ταγμάτων εφόδου, όπως στην περίπτωση των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν. Το κίνημα αυτό, που το είδαμε ξανά στο δρόμο στις 22 Μάρτη στηρίχτηκε στις οργανωμένες προσπάθειες να αποκλειστούν οι φασίστες από κάθε γειτονιά, εργατικό και νεολαιΐστικο χώρο και να εμποδιστούν οι εμετικές ρατσιστικές τους καμπάνιες στην υγεία, την παιδεία, τους παιδικούς σταθμούς και αλλού.
Στήριγμα σε όλες αυτές τις μάχες αποτέλεσαν τα περιφερειακά σχήματα και οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι αυτών των κινήσεων έδωσαν μάχες και μέσα στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, ενάντια στις αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, μετέφεραν τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις εργαζομένων και κατοίκων, συμπαραστάθηκαν στα αιτήματά τους, αποκάλυψαν τις διαπλοκές και τους σχεδιασμούς ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Τα Χανιά της αντίστασης
Τα Χανιά όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν πεδίο εκδήλωσης μεγάλων αγώνων. Μεγάλες απεργίες και απεργιακές συγκεντρώσεις, ενάντια στα μνημόνια και τη διαρκή λιτότητα, καταλήψεις των δημοτικών υπαλλήλων και απεργία των καθηγητών ενάντια στις απολύσεις - διαθεσιμότητες, πλατύ κίνημα συμπαράστασης ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΑ, κινητοποιήσεις των αγροτών, μαζικό κίνημα των πλατειών, κινήματα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος (Αγ. Απόστολοι, στρατόπεδο Μαρκοπούλου, χημικά της Συρίας κλπ) κινητοποιήσεις και καταλήψεις για την υπεράσπιση των σχολείων στα χωριά και τις γειτονιές από τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις, για την υπεράσπιση του νοσοκομείου και του δικαιώματος όλων στη δημόσια και δωρεάν υγεία, κινήσεις υπεράσπισης κοινωνικών δομών (κοινωνική κουζίνα) κλπ. Δεν ξεχνάμε ότι τα Χανιά αποτελούν την πόλη όπου τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής πετάχτηκαν στη θάλασσα, ενώ από εδώ ξεκίνησαν μεγάλοι αγώνες των μεταναστών αδελφών μας (απεργία πείνας του 2008, απεργία πείνας της Υπατίας) για τα δικαιώματά τους.
Απέναντι σε αυτά τα κινήματα δεσμεύεται η Ανταρσία στα Χανιά, ότι θα στηρίξει και θα προσπαθήσει να εκφράσει μέσα και έξω από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Θα κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο που κινηθήκαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με την παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Θα αποτελέσουμε την ασυμβίβαστη και αταλάντευτη φωνή των εργαζομένων και των αγώνων τους, χωρίς να αποδεχτούμε τα πλαίσια που θέτουν τα μνημόνια και ο Καλλικράτης.

Ανάλγητη μνημονιακή δημοτική αρχή
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι δημοτικές αρχές δεν υπήρξαν ουδέτερες σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της άγριας λιτότητας και των περικοπών. Αντίθετα αποτέλεσαν προκεχωρημένα φυλάκια και βραχίονες άσκησης αυτής της πολιτικής.
 Τα Χανιά επί δημαρχίας Σκουλάκη ήταν η πόλη που βρήκαν το θάνατο δύο άστεγοι συμπολίτες μας, από το κρύο, την ίδια στιγμή που δαπανούνταν μεγάλα ποσά για έργα βιτρίνας και χαρίζονταν εκατομμύρια σε ιδιώτες.
Παραδίνουν το Δήμο με το προσωπικό των υπηρεσιών ελαττωμένο και τις υπηρεσίες υποστελεχωμένες και ανεπαρκείς. Οι προσλήψεις εργαζομένων μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ αμφισβητούν το εργασιακό καθεστώς στο Δήμο και είναι ανεπαρκείς αφού οι εργαζόμενοι πριν σχεδόν καν προσληφθούν, απολύονται. Οι υπηρεσίες υγείας είναι διαλυμένες, οι παιδικοί σταθμοί υποχρηματοδοτούμενοι, με ακριβά τροφεία, και προϋπολογισμούς που δεν φτάνουν πολλές φορές για τη σωστή διατροφή των παιδιών.  Στα σχολεία τα παιδιά τουρτουρίζουν και τα κτήρια ρημάζουν αφού τα χρήματα που δίνονται δεν επαρκούν για τίποτα.
 Οι θεσμοί όπως το «βοήθεια στο σπίτι», οι μεταφορές μαθητών, οι προνοιακές παροχές, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, δωρεάν προγράμματα μαζικού αθλητισμού, πολιτιστικές δομές, είτε δεν υπήρξαν ποτέ είτε κρατιούνται με νύχια και με δόντια και μπαίνουν σε δοκιμασία λειτουργίας και οδεύουν προς  ιδιωτικοποίηση.
Ο δήμος δαπάνησε εκατομμύρια για την κατασκευή του γηπέδου στα Περβόλια, το οποίο παραχωρήθηκε στις ΠΑΕ, αποκλείοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσα σε αυτό, πετώντας τα παιδιά που θέλουν να αθληθούν και τις ερασιτεχνικές ομάδες στο δρόμο.
Οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι διαλυμένες ενώ ολοένα και περισσότερες παραχωρήσεις (και χρήματα) δίνονται στους εργολάβους όπου το προσωπικό δουλεύει κάτω από άθλιες συνθήκες.
Δεκάδες άδεια κτήρια (παλιό νοσοκομείο, πρώην ΙΚΑ κλπ) παραμένουν αναξιοποίητα χωρίς να δοθεί ούτε ένα για να εξυπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες για στέγαση.
Ιστορικά κτήρια και χώροι του δήμου παραχωρούνται σε χορηγούς για τη συντήρησή τους. Η παραχώρησή τους σε φορείς για την πραγματοποίηση πολιτιστικών, κοινωνικών, πολιτικών εκδηλώσεων είναι απαγορευτική αφού έχει γίνει πανάκριβη και επιλεκτική.
Οι δομές της πόλης παραχωρούνται στο τουριστικό κεφάλαιο και στην «επιχειρηματικότητα» των απέραντων τραπεζοκαθισμάτων. Υπάρχει πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη των ελεύθερων χώρων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και καταστρέφονται. Η πλειονότητα των παιδικών χαρών σε όλη την έκταση της πόλης βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Η άφιξη (παρά τη θέλησή τους) των 154 Σύριων προσφύγων αποκάλυψε την πλήρη γύμνια της πόλης σε ό,τι αφορά στις δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Κατά την απελευθέρωση τους από το αστυνομικό τμήμα, η δημοτική αρχή έδειξε πλήρη αδιαφορία αλλά και ανικανότητα στο να εξασφαλίσει τη στέγαση και τη σίτισή τους. Επέδειξε την ίδια αδιαφορία που επιδεικνύει τόσα χρόνια και για τους ντόπιους φτωχούς.
Την ίδια ώρα που ο Δήμαρχος οργανώνει φιέστες υποδοχής των τουριστών και των κρουαζιερόπλοιων, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι βλέπουν την πόρτα της ανεργίας ή δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες με διαλυμένες συλλογικές συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ το καθεστώς μαθητείας και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ανθούν. Η δημοτική αρχή έχει προσαρμοστεί πλήρως στην αντίληψη που θέλει τον τουρισμό όχι ως ένα κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι, αλλά ως ένα προνόμιο για λίγους και ως πεδίο πλουτισμού για ακόμη πιο λίγους. Προτεραιότητα τους είναι αποκλειστικά τα συμφέροντα των ξενοδόχων και των μεγάλων εταιριών του χώρου. Η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού την ώρα που ξοδεύονται τεράστια ποσά σε διαφημιστικές καμπάνιες για προσέλκυση τουριστών, έχει μετατρέψει τις διακοπές σε όνειρο απατηλό για χιλιάδες εργατικές οικογένειες. Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων τομέων όπως το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο.

Το σφαγείο των μνημονίων – «Καλλικράτη»
Τα «τοπικά ζητήματα» είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι ζητήματα που συνθλίβονται στο όνομα ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε, στο όνομα του ευρώ και της Ε.Ε., στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της παραγωγικότητας του κεφαλαίου που αφού θησαύρισε την εποχή της «ανάπτυξης», τώρα φορτώνει την κρίση του στο όνομα της συνέχισης της κερδοφορίας του. Τρία χρόνια μνημόνιο, τρία χρόνια Καλλικράτης έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι και στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Η περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 60% και η παύση των δημοσίων επενδύσεων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Δήμοι. Με αυτό τον τρόπο οι Δήμοι οδηγούνται στην κατεύθυνση της φορομπηξίας (αύξηση δημοτικών τελών), της ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών.
Ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε και αποτελεί τη θεσμική βάση εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων στο επίπεδο του τοπικού και περιφερειακού κράτους. Είναι θεσμικό εργαλείο της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσω της μεταφοράς μεγάλου αριθμού αρμοδιοτήτων πολλές από αυτές κοινωνικής πολιτικής από το κεντρικό στο τοπικό κράτος με επιδίωξη την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση και την τεράστια μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων. Ειδικός κρίκος στην πορεία αυτή αποτελεί η κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) μιας σειράς κοινωνικών παροχών με χαρακτηριστικά παραδείγματα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» παλαιότερα και σήμερα την «κάλυψη» θέσεων σε παιδικούς σταθμούς και τα προγράμματα «στήριξης» των ανέργων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς στους δήμους, έλλειψη σταθερότητας στην παροχή των υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις. Οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Προσποιούνται τους επιτυχημένους διαχειριστές οι οποίοι προσπαθούν για το καλύτερο στα πλαίσια της «άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας». Είναι υποκριτές. Είναι οι ίδιοι που έχουν αποδεχτεί και στηρίξει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων αλλά και των ίδιων των μνημονίων. Χρέος μας είναι η ανατροπή τους.

Έχουμε ένα κόσμο να κερδίσουμε
Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου η «Ανταρσία στα Χανιά» παρεμβαίνει με στόχο την πολιτική ήττα του μαύρου μπλοκ των μνημονίων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την καταδίκη της βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζουν κεφάλαιο - ΕΕ – ΔΝΤ, τόσο γενικά όσο και στο επίπεδο του τοπικού κράτους των Δήμων  και των Περιφερειών. Την καταδίκη των μνημονίων και του Καλλικράτη.  Την καταδίκη των κεντροαριστερών λογικών διαχείρισης και αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος (ΔΗΜΑΡ, «58», Ποτάμι κλπ). Την ανάδειξη των ορίων και των ανεπαρκειών της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. Τη σύγκρουση με το ρατσισμό και το φασισμό. Για τον αποκλεισμό των νεοναζί από το Δήμο και κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Την ανάδειξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του αναγκαίου μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος ως τη μόνη πραγματική διέξοδο από την κρίση.
Στόχος μας είναι η οργάνωση του λαού, των ντόπιων και των μεταναστών σε κατεύθυνση της ρήξης και της ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, της Ε.Ε της φτώχειας και του ρατσισμού. Με λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, επιτροπές συμπαράστασης και ταξικής εργατικής-λαϊκής αλληλεγγύης ενάντια στη φιλανθρωπία και στην εκμετάλλευση της φτώχειας, την οργάνωση του κινήματος των ανέργων, την ενίσχυση των τοπικών εργατικών αγώνων, τη δημιουργία συντονιστικών από τα κάτω, την οργάνωση καταλήψεων με λογικές αυτοδιαχείρισης και εργατικού ελέγχου, με στόχο τους ανυποχώρητους νικηφόρους αγώνες διαρκείας, σε ρήξη με τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να συγκροτούμε και στα Χανιά μία αριστερή, αντικαπιταλιστική, αγωνιστική Δημοτική Κίνηση που θα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Με βασικό όργανο τη συνέλευση των μελών της και βασικό πολιτικό της όπλο την πολιτική της διακήρυξη. Ο ρόλος της είναι να παλέψει για να περάσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη φωνή της αντίστασης, των συνδικάτων, του αντιφασιστικού κινήματος, των συλλόγων και τοπικών επιτροπών που δίνουν τη μάχη κόντρα στις πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας και του ρατσισμού. Στόχος μας είναι να στηριχτούμε και να στηρίξουμε τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην πόλη μας. Να μπορούμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες που συσπειρώνουν και ενισχύουν τα κομμάτια που αγωνίζονται, συνδέοντας τις μάχες με τα τοπικά συνδικάτα και τον κόσμο της γειτονιάς και δίνοντάς τους την κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.  
Για εμάς:
·         δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα ζητήματα των Δήμων πέρα από τις πολιτικές που επιδιώκουν την ανατροπή και τη σύγκρουση με το χρέος της χώρας ζητώντας τη διαγραφή του, τη ρήξη και αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, τη γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, εθνικοποίηση των τραπεζών και την επιβολή του εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, την απαγόρευση των απολύσεων και την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία για όλους.
Παλεύουμε για:
·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες – απολύσεις. Να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι Όχι στη φτηνή, ελαστική, ευέλικτη, μερική, προσωρινή, ανασφάλιστη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Όχι στην ανάθεση κοινωνικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ. Όχι στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και του θεσμού των «ωφελούμενων». Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας, για να έχουμε όλοι αξιοπρεπή διαβίωση. Όχι στην απλήρωτη δουλειά, στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας  τις Κυριακές και τις αργίες, όχι στην παραβίαση του 8ωρου. Προσλήψεις ανέργων με πλήρη απασχόληση και αμοιβή για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών, την εκτέλεση των έργων υποδομής και των τεχνικών έργων. Η επαναφορά των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, η σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι οι μοναδικές εγγυήσεις ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού.
·         Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων. Όχι στην πολλαπλή φορολόγηση της κατοικίας με τη μονιμοποίηση και επέκταση του χαρατσιού. Καμιά κατάσχεση κατοικίας.  Κανένας πλειστηριασμός για χρέη σε δημόσιο, τράπεζες. Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους, τραπεζών. Μέριμνα για τη στέγαση όλων των αστέγων. Ξενώνες για όλους τους φοιτητές, τους αστέγους, πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας άστεγος στο δρόμο. Απαλλοτρίωση κενών και αχρησιμοποίητων κατοικιών και κλειστών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με στόχο την άμεση στέγαση των άστεγων. Αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των κληροδοτημάτων. Ενέργεια – νερό – μεταφορές – θέρμανση - επικοινωνίες δεν είναι εμπορεύματα, είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό.
·         Πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας με αύξηση και όχι περικοπή των δαπανών για την πρόνοια. Να αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μέριμνα και κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειες τους των ατόμων με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες, κακοποιημένους και εγκαταλελειμμένους.
·         Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά που να καλύπτουν όλα τα παιδιά. Δωρεάν (χωρίς τροφεία) για όλες τις οικογένειες. Κατάλληλες υποδομές και επαρκές προσωπικό, ώστε να τηρείται η αναλογία παιδαγωγών-παιδιών. Να διατεθούν από τους δήμους περισσότερα χρήματα στους παιδικούς σταθμούς.
·         Να γίνουν δημοτικά γηροκομεία με δωρεάν διαμονή των φτωχών και άπορων γερόντων σε κάθε δήμο. Ενίσχυση με προσωπικό, υποδομές, μόνιμη κρατική χρηματοδότηση για πλήρη και δωρεάν λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι. Να υπάρξει μέριμνα για τη σίτιση των άπορων κατοίκων σε κέντρα εστίασης των δήμων. Όχι στην υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και αντικατάστασή τους από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ)  ή τη λειτουργία τους μέσω ΜΚΟ. Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ, όχι δημιουργία νέων.
·         Δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό. Αύξηση των δαπανών για παιδεία, υγεία. Να μην κλείσει καμιά μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κανένα νοσοκομείο.  Όχι στη διάλυση του ΕΟΠΠΥ. Δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Δωρεάν περίθαλψη, εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες για όλους. Όχι  εισιτήριο στα νοσοκομεία.
·         Δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς αποκλεισμούς με κρατική χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων ανάλογα με τις ανάγκες συντήρησης, λειτουργίας και θέρμανσης και φύλαξης . Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων σχολικών φυλάκων. Να δημιουργηθούν νέα σχολεία και νέα νηπιαγωγεία.
·         Αύξηση των δαπανών για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών. Διασφάλιση ελεύθερων χώρων και σχεδιασμός της λειτουργίας της πόλης, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι ανάγκες συλλογικής συνεύρεσης και επικοινωνίας τους. Όχι έργα βιτρίνας. Πλατείες, πεζοδρόμια και χώροι προσβάσιμοι και ελεύθεροι για τους κατοίκους, παιδικές χαρές, Σε όλα τα δημόσια έργα να υπάρχει εργατικός και λαϊκός έλεγχος.
·         Δημόσιες, ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες με τακτικά, πυκνά δρομολόγια. Δωρεάν μετακίνηση σε άνεργους, φτωχούς και μαθητές-σπουδαστές
·         Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού και ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους. Δωρεάν πρόσβαση στους χώρους του Δήμου. Δημιουργία χώρων και δωρεάν προγράμματα εκμάθησης τεχνών. Ελεύθερη είσοδος στις αθλητικές εγκαταστάσεις.  Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου δεν υπάρχουν.
·         Απαιτούμε η πόλη που ζούμε να είναι καθαρή. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Όχι μετακύλιση στους κατοίκους του κόστους. Ανθρώπινες και ενιαίες συνθήκες εργασίας εργαζομένων σε αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών.
·         Δημοκρατία στους δρόμους, ελευθερία στη διαδήλωση και σε κάθε μορφή πάλης του μαζικού κινήματος, άσυλο στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Ενάντια στην αστυνομική και κρατική καταστολή. Διάλυση των κατασταλτικών μηχανισμών ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-ΔΙΑΣ. Όχι στον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση. Όχι στην ένταση της αστυνομοκρατίας, τις πολιτικές του νόμου και της τάξης στο όνομα της εγκληματικότητας.
·         Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταναστών, μειονοτήτων. Πλήρη εργασιακά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση.  Δικαίωμα ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών. Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Διάλυση της Frontex. Νομιμοποίηση των μεταναστών. Πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των δικτατοριών και των καταστροφών. Πρόσβαση για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς χωρίς αποκλεισμούς εξ αιτίας εθνικότητας. Κέντρα υποδοχής, περίθαλψης και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων.  Προσλήψεις διερμηνέων στους Δήμους και τις περιφέρειες. Δικαίωμα  συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τους μόνιμα εγκατεστημένους μετανάστες. Διεκδικούμε πόλη φιλόξενη για τους πρόσφυγες αφιλόξενη και εχθρική προς τους φασίστες, τα γραφεία και τις συμμορίες τους.


Υποψήφιος Δήμαρχος: Σεραφείμ Ρίζος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου